Slussarna i Trollhättan.

Det finns tre separata slusstrappor välbevarade i det idyliska parkområdet Gamle Dal, 1800- och 1844 års slussleder samt den senaste som invigdes 1916.

1800-års slussar. Trollhättan

Gå gärna ”Nils Ericsons promenadslinga” där du längs promenaden kan läsa fakta och historik kring platserna du passerar i detta vackra och spännande område.

HISTORIA. Redan på 1700-talet försökte sig Christopher Polhem på att bygga ett system av slussar förbi Trollhättefallen, rester av hans byggnadsförsök kan studeras i fallområdet.
I slussområdet ligger slussleder från tre epoker sida vid sida.

Den första fullbordade leden, insprängd i urberget, stod färdig 1800. Sjöfarten blomstrade och en ny slussled öppnades redan 1844. Dagens slussled invigdes 1916.

Slusscafét i Trollhättan.

Detta café är en pärla nere vid slussarna. Det har drivits av Skoftebyns IF sedan 1984. De är kända och omtalade för sina goda räkmackor som kan avnjutas i en underbar miljö vid slussarna med fin utsikt över Gamle Dal’n.

Kombinera en vandring via Träbrostigen i Trollhättan.

Öppet alla dagar 10.30-20.00.

Arbetet på Slusscaféet drivs till stor del på ideell basis och pengarna som tjänas in på caféverksamheten går tillbaka till verksamheten i klubben.

Onsdagsträffen.

Under juni, juli och augusti har är det veteranbilsträffar vid slussarna på onsdagar mellan kl. 18:00 och 21:00. Kom gärna förbi och titta på fordon från förr, och njut.

Tidstypisk fotomodell Marianne W. Trollhättan.

Fler foton från Onsdagsträffen vid Slussarna i Trollhättan, 20 juli 2011.

Slusspromenix i Trollhättan sommaren 2010.

Musik: Ryan Farish – Positive Chillout Episode.