Olav Viking.

I Sarpsborg står en staty av Vikingen Olav Haraldsson.

Olav Viking. 3

Vem var han?

Snorre Sturlasson beskriver Olav: Då Olav Haraldsson växte upp, var han icke lång, utan medelstor till växten, mycket kraftig och stark, ljushårig, bred i ansiktet, ljushyad och rödlett; han hade mycket goda ögon, både vackra och skarpa, så att man blev rädd att se honom i ögonen, när han var vred. Olav var väl förfaren i många färdigheter; han kunde skickligt hantera en båge och simmade väl, kastade spjut bäst av alla, var händig och hade gott förstånd i allt hantverk, vare sig det var han själv som arbetade eller andra. Han blev kallad Olav den digre. Han var djärv och klok i sitt tal, tidigt utvecklad både i kroppsstyrka och förstånd; han var mycket omtyckt av alla sina fränder och bekanta, var tävlingslysten i lekar och ville vara förmer an alla andra, såsom det ju också borde vara på grund av hans ställning och börd.

Olav föddes år 995 in i en ärofull gammal norsk kungaätt. Hans far var Harald Gränske, kung av västfold och hans farfars farfar var Harald Hårfager som ca 100 år före Olav enat och lagt hela Norge under sitt välde.

 

Olav Viking. 1

Olav sägs ha varit endast 12 år då han först gav sig ut i viking, först for han till Sverige för att hämnas Sigrid Storrådas mord på hans far, Harald Gränske. Olav ansåg att den svenske kungen låg bakom detta.

Han härjade i Mälaren och drog ända in till Sigtuna. Därefter fortsatte han till England där han försökte inta London.

Olav Viking. 2

År 1011 intog han Canterbury. Han drog vidare söderut och på hemväg från Spanien övervintrade han hos hertig Richard II av Normandie. Detta område hade intagits av norrmän och danskar år 881 och dessa fick lov att behålla området mot att de inte angrep resten av landet samt hjälpte till att försvara riket mot främmande makter. Olav tog intryck av den kristna tron.

Norrmännen på platsen hade blivit kristna liksom hertigen själv och Olav lät också döpa sig.

På väg mot Norge for han via England. Här hjälpte han den anglosaxiske kungen Aethelred att återta London från danskarna genom att riva London Bridge år 1014. Än i dag sjunger engelska barn ”London bridge is falling down” med anledning av denna händelse.

År 1015 återvände han till Norge som han sedan bit för bit lade under sig. Han grundade staden Borg (Sarpsborg) som kom att bli Norges huvudstad.